SKOK ČEZ MURO - POSTRŽNJAČA

Postržjača, edinstvena jed, ki odraža prleško identiteto in bogato kulturno dediščino

Prlekija ima bogato kulinarično dediščino, ki vključuje mnogo okusnih jedi.

Med njimi gotovo izstopa prleška postržjača.

Prleška postržjača ni le jed, ampak je del prleške identitete, ki se prenaša iz roda v rod. Je pristna in avtohtona, saj je ne najdemo nikjer drugje.

Prleki so jo poimenovali “postržjača” in njeno zanimivo ime izvira iz posebnega postopka priprave.

Osrednja sestavina postržjače je namreč testo, ki je ostalo v posodi, kjer so mesili kruh. Največkrat so bile to nečke in ko so dali kruh v peč, je na stenah nečk nekaj testa ostalo. Ker je bilo to škoda zavreči, so ga “postrgali” dol s sten - in od tod tudi ime “postržjača”.

A kaj so potem s tem, postrganim testom naredili??

Prleške gospodinje so to testo oblikovale v hlebček ter ga na loparju razvaljale na debelino enega prsta. Nato so na pripravljeno testo položile kupčke zaseke, kar testu doda edinstven okus.

Postržjačo so nato skrbno spekle do zlatorumene barve.

Danes mnogi ohranjajo to tradicijo, pripravljajo postržjačo in ji dodajajo svoj pečat, kar pa ni nujno zaseka.

Poleg zaseke danes pogosto dodajajo ocvirke ali celo kupčke česna, ki dajo jedi še večjo aromo. Tako vsak grižljaj postržjače prinaša bogat okus, obenem pa ohranja zgodbo in spomin na preteklost.

Danes tudi ni nujno, da jed nastane, ko “postrgamo” stene posode po tem, ko smo zamesili testo. Postržjačo lahko pripravimo čisto samostojno!

Vprašajte za postržnjačo, ko boste obiskali gostilne v Prlekiji😊

Fotografija: Arhiv Prlekija-on.net Na njihovem linku najdete tudi vse informacije o Prlekiji 🙂

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram