SKOK ČEZ MURO

Vrhunska turistična atrakcija: največji klopotec na svetu

Med slikovitimi griči in zelenimi vinogradi Prlekije se skriva edinstvena atrakcija, ki vas bo očarala na prvi pogled. To je največji klopotec na svetu!

Na griču Strmec v idiličnem naselju Hermanci se dviga veličastni simbol, ki je že leta 2016 uradno vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Z neverjetno težo približno 850 kilogramov in premerom vetrnic nekaj manj kot 21 metrov, je ta orjak nepozaben prizor in vrhunska turistična atrakcija.

Zgodba o največjem klopotcu na svetu se je začela v glavi domačina Stanka Habjaniča, ki je svojo strast do izdelovanja klopotcev podedoval od svojega očeta in dedka. Prvi velikan je nastal že leta 2009, za njegovo izdelavo pa je Stanko porabil dva meseca dela oziroma 300 delovnih ur. Skozi leta so klopotec postopoma povečevali, dokončno podobo pa je dobil leta 2014.

Klopotec stoji v srcu Ljutomersko-Ormoških goric; za to območje so namreč značilni štirikraki klopotci. Njegovi štirje kraki, izdelani iz smrekovega lesa, so ojačani na hrbtni strani, da prenesejo vetrove. Vsako leto okrog 15. avgusta začnejo po goricah postavljati klopotce, ki naj bi odganjali ptice in druge škodljivce.

Če želite doživeti največji klopotec na svetu, se odpravite na pot po slikovitih poteh Prlekije. Iz Ljutomera se peljite proti Stročji vasi, nato pa sledite smeri za naselje Nunska Graba. Pot vas bo vodila skozi razgibane kraje, dokler ne boste ob cesti zagledali majhnih zeleno-sivih tablic, ki vas usmerjajo proti klopotcu. Sledite njihovim puščicam in kmalu boste na pravem mestu, kjer vas bo pričakal.

Gospod največji klopotec na svetu!

Fotografije: Tadeja naokrog in Prlekija on net

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram