SKOK ČEZ MURO

PRLEŠKA GIBANICA

Okusna popotovanja: gibanica, a Prleška. V čem je njena skrivnost?

Dobrodošli na okusnem popotovanju po Prlekiji, kjer se tradicija in kulinarična mojstrovina prepletata v eni najokusnejših prleških specialitet - prleški gibanici. Ta tradicionalna pogača je prava paša za brbončice, ki obenem odraža bogato kulturno dediščino tega dela slovenskega podeželja.

Prleška gibanica je več kot le sladica; je okno v preteklost, spomin na čase, ko so se ljudje zbrali ob pomembnih dogodkih, delili radost in se prepustili čarom domačega okusa. Njena priprava zahteva ljubezen, spretnost in pozornost do detajlov, a nagrada za trud je neprecenljiva.

Ta slastna pogača je sestavljena iz več plasti tanko raztegnjenega testa, ki objamejo nadev iz skute in kisle smetane. Vsaka plast testa predstavlja zgodbo, vez med preteklostjo in sedanjostjo. Ime gibanica pa je izpeljanka iz besede "güba", ki označuje posamezno plast testa. Vsaka gospodinja v Prlekiji ima svoj recept, svoj način priprave, a vse se strinjajo, da je prleška gibanica nekaj posebnega.

Danes lahko prleško gibanico okusite na različne načine - tradicionalno, kot glavno jed brez sladkorja, ali pa v sodobnejših, malce slajših različicah. Ne glede na to, kako se odločite, vas bo ta kulinarična poslastica navdušila s svojim edinstvenim okusom.

Priporočamo vam, da se odpravite na kulinarično raziskovanje Prlekije in okusite prleško gibanico v lokalnih restavracijah, kjer se še vedno pripravlja po tradicionalnih receptih. Če pa imate priložnost, ne zamudite priložnosti, da jo poskusite pripraviti sami. Nič ne prekaša okusa sveže pečene prleške gibanice, ki je pripravljena s srcem in dušo.

Sprejmite izziv in jo pripravite sami! Recept najdete na spletni strani, ki jo ima ta specialiteta, za njo pa skrbi društvo Kelih:

Home Page

In - naj vam ne uide bistvena sestavina recepta: domačnost in toplina. Kajti prleška gibanica ni le sladica, je simbol gostoljubja in topline Prlekije. Z vsakim grižljajem boste začutili utrip te čarobne pokrajine in se zaljubili v njegovo kulinariko. Torej, ne odlašajte več - vabljeni, da odkrijete skrivnosti prleške gibanice in se prepustite nepozabnemu kulinaričnemu doživetju v sami glavi slovenske kokoške, v Prlekiji.

V Prekmurju jo lahko poskusite v HIŠI GIBANICE, kjer EKIPA HUDO DOBRO ponuja prleško in prekmursko gibanico.

V Hiši gibanice so vam na voljo naslednji programi doživetja gibanice:

  • OKUSI GIBANICO
  • KULINARIČNA DELAVNICA
  • TEAMBUILDING

Hiša gibanice je v celoti posvečena Prekmurski in Prleški gibanici, imenitnima sladicama, brez katerih si ne moremo predstavljati zaključka odličnega nedeljskega kosila v Pomurju.

Doživite njuno zgodbo!

Nastala je v želji, da za vas spečemo najboljši gibanici na svetu. Ob tem boste spoznali tudi našo zgodbo, ki nastaja in se razvija s spoštovanjem do tradicije in do ročnega dela. Pri svojem kulinaričnem ustvarjanju uporabljamo najbolj kakovostne sestavine, ves projekt pa je postavljen po principih socialnega podjetništva. Odgovorno se obnašamo do naših zaposlenih invalidov, lokalnih dobaviteljev in lokalne skupnosti, ki nas podpira in omogoča naš razvoj.

Obe gibanici sta vam poleg izdelkov HUDO DOBRO na voljo tudi v naši kulinarični trgovinici.

ODPIRALNI ČAS HIŠE GIBANICE in TRGOVINICE:

torek - četrtek: med 9. in 16. uro
petek, sobota: 
med 9. in 17. uro

Za raziskovanje Prlekije pa kliknite TUKAJ

Fotografija: HIŠA GIBANICE

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram