Pajani krüj. Le kaj je to??

Okusna popotovanja: pajani krüj. Le kaj je to??

Ste že kdaj slišali za pajani krüj? Gre za pravo prekmursko poslastico, ki je ne smete zamuditi ob obisku Prekmurja. Ko jo kdo prvič vidi, reče preprosto: “Pa to je navaden popečen kruh!” A resnica je daleč od tega; pajani krüj je več kot samo popečen kruh.

Ta tradicionalna jed je izvorna pašna malica, ki so jo pripravljali pastirji med delovnim oddihom na prekmurskih travnikih. Danes se pajani krüj še vedno peče in uživa ob druženjih v naravi, ob reki Muri, ob sončnem zahodu ali pod senco starih dreves.

Kaj natančno torej je pajani krüj?

Gre za preprost, a izjemno okusen prigrizek, ki ga sestavljajo tri sestavine: ržen kruh, zaseka in česen. Ta jed izraža pristnost in bogato kulturno dediščino Prekmurja, saj so vsi njeni sestavni deli pridelani lokalno, v okolici reke Mure ali na Goričkem.

Priprava pajanega kruha je preprosta in hitra, primerna tudi za piknik. Potrebujete le omenjene osnovne sestavine in ogenj. Prvo, kar morate storiti, je prižgati ogenj in pripraviti žerjavico, da bo žar pripravljen za peko. Nato rženi kruh narežite na rezine in ga nabodite na lesene palice. Postavite jih nad žerjavico, ko ogenj že ugasne in pecite, dokler kruh ne postane hrustljav. Če ne morete prižgati ognja na prostem, bo dober tudi žar na prostem, konec koncev pa tudi električni žar, na katerem kruh popečete.

Ko je kruh pečen, vzemite strok česna, ga prerežite na polovico in ga narahlo podrgnite po pečenem kruhu. To bo jedi dodalo intenziven, aromatičen okus, ki se bo lepo prepletel s hrustljavo skorjo kruha. Na koncu po celotni površini kruha namažite še zaseko, tradicionalno prekmursko mesno specialiteto, pripravljeno iz svinjske masti in začinjeno s soljo in poprom.

Rezultat je okusen, preprost in izjemno zadovoljiv prigrizek, ki bo vaše brbončice popeljal na kulinarično potovanje. Pajani krüj je popolna izbira za piknik ob reki Muri ali kjerkoli drugje v naravi, kjer se lahko prepustite užitkom prekmurske kulinarike.

Torej, zakaj ne bi naslednjič, ko boste pripravljali piknik, poskusili te dobrote? Prepričani smo, da vas bo okus pajanega kruha navdušil in vas še bolj povezal z lepotami in okusi naše edinstvene regije. Pa dober tek!

Poglej tukaj video Urške Fartelj – 220 stopinj poševno

Če se boste spustili po reki Muri z Murskimi čolnarji, vam bodo pripravili pravo büjraško malico. Kdo so büjraši pa preberi TUKAJ.

Fotografije: Sabina Cipot

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram