Velika noč in njeni obredi so srce prekmurske in prleške tradicije in pri nas se ta praznik odraža tudi skozi edinstveno kulinariko! Za vse, ki se mudijo v Prekmurju na počitnicah ali podaljšanem vikendu in iščejo izkušnjo, ki bo razvajala brbončice - tukaj je predlog popotovanja po treh neustavljivih kulinaričnih postajah.
Kar se tiče velikonočne mize, je šunka nedvomno prava kraljica. V Prekmurju se ta tradicija še posebej spoštuje. Pri Kodili in na Turistični Kmetiji Puhan boste našli vrhunsko pripravljeno šunko, ki vas bo zapeljala z neustavljivim vonjem in sočnostjo. Ne glede na to, ali ste ljubitelj klasične šunke ali pa se raje prepustite suhemu dimu, tu boste našli vse, kar bo zadovoljilo vaše brbončice.
Velikonočni prazniki brez domačega hrena so kot jajce brez soli. Na Kmetiji Majcan v Rankovcih boste našli najboljši domači hren, ki bo uživanje v jedi dvignil na povsem novo raven. Ali ga želite naribanega ali pa ga raje narežete na tanke rezine, ta hren bo obroku dodal piko na i. S svežino in ostrino, ki ju ponuja domači hren, boste osvojili tudi srca svojih gostov.
Velikonočni zajtrk ni popoln brez svežega domačega kruha. V Pekarni Omar, ki je v vasi Rankovci, prodajalni pa sta v Černelavcih ter v Murski Soboti, boste našli najboljši domači velikonočni beli kruh, ki bo vašo mizo napolnil s tradicionalnim okusom in vonjem. Skupaj s potico, ki jo prav tako pečejo pri Omarjevih, boste okusili pravo domačnost Prekmurja.
Če se te dni potepate po Prekmurju na počitnicah ali podaljšanem vikendu in še nimate velikonočnih dobrot, ki bi jih lahko pri nas kupili ali poskusili, ne odlašajte več! Odkrijte bogato kulinarično dediščino Prekmurja in se prepustite razvajanju!
Šunka Kodila
Šunka Turistična kmetija Puhan