Odkrijte Ljutomer, središče Prlekije

Ljutomer ni le mesto, ampak doživetje.

Zakaj tako trdimo?

Ker vas bodo njegova bogata zgodovina, kulturna pestrost in čudovita narava zagotovo navdušili

Dobrodošli v Ljutomer, srce Prlekije!

Pridružite se nam na potovanju skozi mesto, kjer vsaka ulica pripoveduje svojo zgodbo in vsako leto priredijo dogodke, ki pritegnejo obiskovalce iz vseh koncev sveta.

Glavne znamenitosti, ki vas bodo prevzele

  1. Trije trgi – srce Ljutomera
    1. Kapelica Sv. Ane: Na Starem trgu je Anina kapela, ki izžareva zgodovinski in verski pomen. Kapela iz leta 1756 je prava arhitekturna mojstrovina.
    1. Kipi Brezmadežne Marije, sv. Roka in sv. Boštjana: Te skulpture, ki jih na Glavnem trgu preprosto ne morete spregledati, dodajajo Glavnemu trgu poseben čar in zgodovinsko vrednost, ki privablja ljubitelje umetnosti in kulture.
    1. Kapela sv. Florjana: Stoji na Miklošičevem trgu datira v leto 1736 in je bila nekoč del obzidja ljutomerske cerkve. Obzidja seveda ni več, sta pa se kot del nekdanjega obzidja ohranila dva bogato okrašena baročna portala.
  2. Mestna hiša in Mestni muzej Ljutomer
    1. Mestna hiša: V tej zgodovinski zgradbi se skriva občinska knjižnica in nekaj najboljših lokalnih kavarn in slaščičarn, kot sta Rogljiček in bar Perla.
    1. Mestni muzej Ljutomer: Muzej ponuja vpogled v bogato zgodovino Ljutomera, vključno z zbirkami iz obdobja taborskega gibanja in NOB. Ne zamudite priložnosti za raziskovanje lokalne dediščine!
    1. Občinska knjižnica: Knjižnica v mestni hiši je kulturno središče mesta, ki ponuja bogat nabor knjig in kulturnih dogodkov.
  3. Park prvega slovenskega tabora in Letno kopališče Ljutomer
    1. Park prvega slovenskega tabora: Ta park ni le čudovita zelena oaza, ampak tudi zgodovinski kraj, kjer je leta 1868 potekal prvi slovenski tabor, ki je pomemben mejnik v slovenski zgodovini.
    1. Letno kopališče Ljutomer: Osvežujoč pobeg v vročih poletnih dneh. Kopališče je priljubljena destinacija za družine in posameznike, ki želijo uživati v vodi in soncu.
    1. Blizina drugih turističnih središč: Ljutomer je idealna izhodiščna točka za obisk bližnjih turističnih destinacij, kot so Banovci, Radenci, Jeruzalem in Bioterme Mala Nedelja.

Kultura in dogodki, ki jih ne smete zamuditi

  1. Grossmannov festival filma in vina
    1. Filmski festival: Grossmannov festival filma in vina je dogodek, ki združuje ljubitelje filma in vina z vsega sveta. Tukaj se predvajajo vrhunski filmi, ki ponujajo edinstveno izkušnjo ljubiteljem sedme umetnosti.
    1. Vinsko doživetje: Poleg filmov je festival priložnost za degustacijo najboljših vin iz regije, kar dodaja poseben čar dogodku.
    1. Kasaški šport: Ljutomer je znan tudi po svoji bogati tradiciji kasaškega športa, ki se odvija na znamenitem ljutomerskem hipodromu.
  2. Turistični informacijski center (TIC) in LTO Ljutomer
    1. TIC: Na Glavnem trgu najdete turistični informacijski center, kjer lahko dobite vse potrebne informacije o mestnih znamenitostih in dogodkih.
    1. Lokalna turistična organizacija (LTO): Organizacija, ki skrbi za promocijo Ljutomera in okolice, ponuja številne turistične pakete in informacije o lokalnih znamenitostih.
    1. Kulturne prireditve: Ljutomer skozi leto gosti številne kulturne dogodke in prireditve, ki privabljajo obiskovalce iz bližnjih in daljnih krajev.
  3. Naravne lepote in rekreacija
    1. Gozdni rezervat Jeruzalem: Obiskovalci lahko uživajo v sprehodih in raziskovanju naravnih lepot v gozdnem rezervatu Jeruzalem, ki je pravi raj za ljubitelje narave. Rezervat leži okoli kilometer severovzhodno od Ljutomera. To je klimaksni bukov gozd, izločen iz gospodarjenja v raziskovalne namene. Geološko podlago sestavljajo pliocenski laporglina in prod, ki jih prekrivajo glinasta tla
    1. Reka Ščavnica in reka Mura: Ljutomer leži ob reki Ščavnici, ki se izliva v reko Muro, kar ponuja številne možnosti za rekreacijo in sprostitev ob vodi.
    1. Bližina Prekmurja in Hrvaške: Geografska lega mesta omogoča enostaven dostop do čudovitih krajev v Prekmurju in na Hrvaškem, kar Ljutomeru dodaja še večjo turistično privlačnost.

Pridite in doživite Ljutomer

Zato ne odlašajte – pakirajte kovčke in se podajte na nepozabno potovanje v srce Prlekije. Odkrijte vse, kar ponuja Ljutomer, in se prepustite čarom tega očarljivega kraja. Vaša naslednja pustolovščina čaka v Ljutomeru – pridite in jo doživite!

Fotografije: Občina Ljutomer, Prlekija.net

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram