7. SEPTEMBRA bo v Murski Soboti Festival prekmurske gibanice in šunke: kjer gibanica in šunka gradita most med tradicijo in sodobnostjo

Če ste kdaj želeli izkusiti pravo srce Prekmurja, je pravi trenutek - zdaj!

V samem središču Murske Sobote se to soboto odvija dogodek, ki združuje najboljše, kar regija ponuja – Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice. Ta praznik okusa in kulture ni le kulinarična prireditev, temveč prava odisejada po prekmurski duši, kjer se vsak grižljaj prepleta z bogato tradicijo, glasbo in gostoljubnostjo domačinov.

Zakaj ta festival preprosto morate obiskati?

Okušanje Prekmurja: gibanica, šunka in še več

Festival je predvsem praznik dveh zaščitenih prekmurskih dobrot – prekmurske gibanice in prekmurske šunke. Gibanica, ta bogata in večplastna sladica, s svojimi plastmi skute, maka, orehov in jabolk, v vsakem grižljaju prinaša zgodbo prekmurskih babic in kmečkih gospodarstev. Šunka, sušena na vetru in dimu, je rezultat stoletnih tehnik, ki so prehajale iz roda v rod. Obe sta zaščiteni kot kulturni dediščini in predstavljata temelj prekmurske identitete.

Na festivalu boste lahko te dobrote ne le okusili, temveč tudi primerjali. Tekmovanje v pripravi gibanice in šunke namreč poteka vsako leto, s čimer se zagotavlja, da so izdelki, ki jih obiskovalci okusijo, najvišje kakovosti. Poleg tega boste lahko poskusili tudi druge prekmurske specialitete, kot so bograč, langaš, dodoli, ciganska pečenka, bučno olje in lokalna vina. Vsi ti okusi pričarajo pravo kulinarično potovanje skozi Prekmurje, brez da bi zapustili Mursko Soboto.

Kultura, glasba in ples: utrip Prekmurja na odru

A festival ni zgolj kulinarično doživetje. Organizatorji so poskrbeli, da se prekmurska kultura pokaže v vsej svoji veličini. Spremljevalni kulturni program vključuje nastope lokalnih etno skupin in folklornih ansamblov, kot so Kud Beltinci in Kud Šalovci, ki bodo na oder pripeljali tradicionalne prekmurske plese in pesmi.

Glasba je srce vsakega prekmurskega praznovanja, in ta festival ni izjema. Obiskovalci bodo lahko uživali v nastopih vokalnih skupin, kot so Irmice, pa tudi mladih glasbenikov Lukasa in Lare Gumilar. Večerni program bo poskrbel za zabavo z nastopi romske skupine Romano Glauso in zasedbe Kat & The Dedos, ki bodo zagotovo poskrbeli za ples in nepozaben zaključek dneva.

Murska Sobota: srce Prekmurja, kjer se tradicija sreča s sodobnostjo

Festival prekmurske gibanice in šunke ne bi mogel imeti boljšega prizorišča kot Mursko Soboto. Mesto, ki je središče Prekmurja, združuje tradicijo in sodobnost, ter privablja obiskovalce z vseh koncev Slovenije in tujine. Slovenska ulica, kjer se festival odvija, za en dan postane živo središče prekmurske kulture in kulinarike.

Ob obisku festivala imate tudi priložnost raziskati mesto in njegovo okolico. Sprehodite se po mestnem parku, obiščite Galerijo Murska Sobota ali se podajte na raziskovanje bližnjih term in naravnih znamenitosti, kot je reka Mura. Prav tako ne smete zamuditi priložnosti, da se ustavite pri lokalnih izdelovalcih domače obrti, ki bodo svoje izdelke predstavljali na stojnicah – od keramike do ročno tkanih preprog, vsak kos nosi del prekmurske zgodovine.

Ne zamudite praznika okusov in tradicije

Zakaj bi ostali doma, ko pa vas v Murski Soboti čaka nepozaben dogodek, poln okusov, glasbe in kulture? Festival prekmurske gibanice in šunke je enkratna priložnost, da doživite srce Prekmurja v vsej njegovi veličini. Pridružite se nam in okusite, kaj pomeni biti del te edinstvene regije. Pripravite se na dan, poln veselja, smeha in okusov, ki jih ne boste nikoli pozabili.

Vidimo se v Murski Soboti – kjer se tradicija sreča z vami!

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram