Časarjev mlin, preteklost, ki še živi

Predstavljajte si … stopite v časovno kapsulo in že čez minuto lahko odkrivate, kako so živeli in delali naši predniki.

Časarjev mlin v Berkovcih, skriti dragulj prekmurske kulturne dediščine, vam ponuja edinstveno doživetje, kjer se združujeta zgodovina in tehnologija preteklosti.

Ste pripravljeni na izlet, ki vas bo popeljal skozi zgodbe starega mlina, oljarne in starih strojev, ki so nekoč poganjali vsakdanje življenje v tem prelepem kotičku Pomurja?

Poglejmo, kaj vse vas čaka v Časarjevem mlinu.

Zgodovinska pot skozi Časarjev mlin

Časarjev mlin, zgrajen leta 1930, nosi zgodbo, ki sega daleč pred njegovo formalno postavitev. Čeprav mlin danes deluje kot muzej, je bil nekoč ključni del življenja na tem območju.

Zgodovinski dragulj: Mlin je prenehal delovati leta 1968, vendar so njegovi začetki še starejši od tega datuma. Že samo zunanji videz mlina razkriva stoletja mlinarske tradicije. Ko stopite v notranjost, vas prevzame občutek, da ste se znašli v drugi dobi.

Razvoj tehnologije: Leta 1946 je staro vodno kolo zamenjala napredna Francisova turbina, s čimer je mlin korakal v korak s časom. Danes si lahko obiskovalci ogledajo tudi batni stroj na lesni plin, ki je bil dodatni vir energije, ko je bilo vode premalo.

Od delujočega mlina do muzeja: Leta 2000 je bil mlin preurejen v muzej, ki ohranja duh preteklosti. Vpisan je v Register nepremične kulturne dediščine in je zaščiten kot tehnično-kulturni spomenik Republike Slovenije.

Raznolikost etnološke zbirke – vpogled v preteklost

Obisk Časarjevega mlina ni le vpogled v zgodovino mlinarstva, temveč je tudi priložnost, da spoznate bogato etnološko zbirko, ki ohranja in pripoveduje zgodbo o življenju ter delu na podeželju.

Valjčni mlini: Ena od največjih atrakcij zbirke sta dva valjčna mlina, izdelana na Madžarskem leta 1905 in 1911. Ti veličastni stroji so ključ do razumevanja, kako se je predelava moke skozi čas spreminjala.

Mletje koruze in bučno olje: Če ste kdaj želeli videti, kako so v preteklosti mleli koruzo ali pridobivali dragoceno bučno olje, vas bo očarala hidravlična stiskalnica, še vedno delujoč del oljarne. Na ogled je tudi star kamen za mletje koruze, ki ga uporabljajo še danes.

Batni stroj na lesni plin: Tehnološko zanimiv dodatek je batni stroj, prav tako madžarske izdelave, ki je nekoč služil kot dodatni vir pogona. Ta stroj je odličen primer, kako so v preteklosti izkoristili vse razpoložljive vire energije.

Mlinarske zgodbe in doživetje za vso družino

Obisk Časarjevega mlina ni zgolj izobraževalen, ampak tudi zabaven za vse starosti. Skozi ohranjena orodja in stroje lahko obiskovalci spoznajo, kako so naši predniki izdelovali moko, pridelovali bučno olje in skrbeli za preživetje svojih družin.

Družinski izlet z izobraževalno noto: Za le 5 evrov na osebo (otroci pa samo za 3 evre) si lahko ogledate celotno zbirko in se podate na popotovanje skozi zgodovino mlinarstva. Posebne cene veljajo tudi za večje skupine (4 ali 7 evrov na osebo).

Interaktivni ogled: Voden ogled omogoča vpogled v delovanje mlina, strojev in oljarne, pri čemer obiskovalci izvedo več o zgodovini in tehnologiji. Vstopite v svet, kjer se srečujeta starodavna obrtnost in inovacije, ki so oblikovale vsakodnevno življenje v Prekmurju.

Dogovorite se za obisk: Mlin ni odprt vsak dan, zato je priporočljivo, da se obiskovalci predhodno dogovorijo za termin obiska preko telefona ali elektronske pošte. Prilagodljivost urnika omogoča popolno načrtovanje nepozabnega dneva.

Pridite in odkrijte skrito Prekmurje!

Časarjev mlin v Berkovcih je edinstveno doživetje, ki vas bo popeljalo skozi bogato tehnično in kulturno zgodovino Pomurja. Če iščete zanimivo destinacijo za družinski izlet ali pa vas preprosto zanima, kako so živeli naši predniki, je obisk tega mlina obvezen del vašega izletniškega načrta. Učinkovita kombinacija zgodovine, tehnologije in etnologije vam bo odprla oči za preteklost, ki še vedno živi v mlinu.

Ne odlašajte – pokličite, dogovorite se za obisk in se potopite v preteklost. Časarjev mlin vas vabi, da odkrijete, kako so mlinarji nekoč oblikovali vsakdanje življenje na podeželju.

Prepustite se čarom prekmurske zgodovine in ustvarite nepozabne spomine!

Kontaktirajte jih:

041 923 771

casarov.mlin@gmail.com

Berkovci 30, 9207 Prosenjakovci

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram