PREKMURSKA ŠUNKA

Za prekmursko šunko je ena najbolj razvpitih zgodb Prekmurja - zgodba o stoletjih, v katerih so se ljudje naučili in izurili v tem, kako stegno prašiča spremeniti v edinstveno, neponovljivo gastronomsko umetnost. Tradicija postopkov pridobivanja prekmurske šunke narekuje vse od soljenja, dimljenja, sušenja pa preko zorenja, rezultat pa je najbolj prepoznavna sušena mesnina Prekmurja.

Danes prekmursko šunko - ki jo mnogi primerjajo s pršutom, a je ta primerjava nemogoča, saj sta oba izdelka vsak zase nekaj posebnega - postrežejo narezano na tanke rezine. Lahko pa - če jo postrežejo kot nekoč - dobite narezano na centimeter debele rezine.

Prekmurska šunka je zaščitena po shemi “zaščitena geografska označba”, kar pomeni, da mora vsaj ena od proizvodnih faz potekati na določenem geografskem območju. In nato je mogoče kakovost, sloves ali druge značilnosti proizvoda pripisati temu geografskemu okolju.

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram