GRAD MURSKA SOBOTA

Arhitekturni biser sredi Murske Sobote in njenega mestnega parka enostavno morate spoznati. 

Grad Murska Sobota je zrasel v renesančnem obdobju 16. stoletja na mestu prejšnjega gradu; kar poglejte ohranjene kamnite okenske okvirje in lok severnega portala - v njih so jasni renesančni elementi. V 18. stoletju je bil grad preoblikovan v svojo sedanjo podobo, s prekrasnim baročnim pročeljem, arkadami, in grajsko kapelo.

Salon v prvem nadstropju je okrašen s čudovitimi rokokojskimi cvetnimi motivi, angelčki in alegorijo boja med bogom vojne ter boginjo znanosti in umetnosti. Ponaša se tudi z izvrstno keramično pečjo. Vzhodni portal z atlantoma na okroglih stebrih, ki nosita balustradni balkon, je bil prvotno del porušene palače v Budimpešti, vendar so ga kasneje prizidali k gradu.

Grad Murska Sobota je v svoji zgodovini menjal lastnike in prehodil pot od bogastva do propada. 

Danes je pomembno kulturno središče mesta, saj v njem domujejo Pomurski muzej, Kološev kabinet umetniške fotografije ter Mladinski informativni in kulturni klub. V njem se odvijajo razstave, koncerti, predstave in drugi dogodki. 

Poleti so na grajskem dvorišču, ploščadi pred gradom in v mestnem parku festivali, koncerti in prireditve, ki dajejo mestu pravi žar.

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram