TRG ZMAGE

Osrednji trg v mestu je Trg zmage, sredi katerega stoji 17 metrov visok Spomenik zmage, izdelan iz belega marmorja. Spomenik si je njegov snovalec - ruski arhitekt Arončik - zamislil kot grobnico, ki simbolizira mogočno obzidje Kremlja. Pred njim stoji častna straža, nad grobnico pa se vzpenja obelisk s podobo Lenina na bronasti medalji. Sprva naj bi bili v tem spomeniku pokopani sovjetski vojaki, ki so padli na območju Pomurja, vendar so njihove posmrtne ostanke nato prenesli v skupne grobove na soboško pokopališče.

Avtorja plastik dveh vojakov na spomeniku sta znana slovenska kiparja, brata Boris in Zdenko Kalin. Na obeh stranskih ploščadih spomenika sta tudi dva topova. Medtem ko so po padcu komunizma številne podobne spomenike drugod odstranili, je Spomenik zmage ostal kot edinstven simbol mesta Murska Sobota in njegove zgodovine.



KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram