Tromejnik - gozdna pot za družine

O dveh tromejah v Prekmurju ali kako je fino hoditi po prekmurskih gozdovih.

Radi hodite?
Ja, seveda! Kdo pa ne! A vaši otroci?! Nič hudega!
Pripeljite jih v Prekmurje, v prekmurske gozdove in na gozdne poti, ki jih pri nas ne manjka in hitro bodo v noge dobili nadušenje nad hojo in pohodi.
Ena od zelo zanimivih gozdnih poti, ki jih nekateri uradno imenujejo tudi “gozdna učna pot” je tudi pot z imenom Trojmejnik, ki je dobila ime po točki, ki je edinstvena.

Tromeja je namreč tista točka, kjer se stikajo točke meja treh držav. V Sloveniji imamo tri tromeje, kar dve sta v Prekmurju.
Prva tromeja je na Goričkem, v občini Kuzma blizu Trdkove, kjer je tromeja med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Ta tromeja je zaznamovana s piramidastim kamnom iz leta 1924 in ima tudi svoje ime: Tromejnik, Dreilanderecke oziroma Harmashatar.
Na drugi tromeji - med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško - pa se konča tok Ledave, saj se tukaj izlije v Muro.
Prav do prve tromeje oziroma ogromnega kamna, ki so mu dali ime Tromejnik, vodi gozdna učna pot, ki je odlična za kratek pohod. Tak, ko katerem šele dobiš “lušte” po pravem pohodu.

Gozdna učna pot Tromejnik leži v majhni prekmurski občini z zanimivim imenom - Kuzma in sicer v kraju s še bolj zanimivim imenom Trdkova.
Omenjena gozdna pot je dolga malo več kot dva kilometra in pol in jo - če hodite hitro, lahko prehodite v eni uri; nek normalen tempo pa bo od vas zahoteval malo manj kot dve uri. Po poti vas bo vodil nihče drug kot gozdni dedek - ježek seveda! -, ki ima za vas pripravljenih 13. postankov, na katerih boste uporabili vsa svoja čutila.
Da je pot še bolj atraktivna za otroke, si lahko ti po poti že vse od začetka pomagajo s posebno aplikacijo, s pomočjo katere vas bo ježek pomagal usmerjati po poti vse do srečnega vrha.
Kjer vas čaka veeeelik kamen, oblike piramide, ki je na točki, kjer se stikajo meje treh držav: Slovenije, Avstrije in Madžarske. Na vrhu je kar nekaj klopi v prijetni senci in lahko se v par minutah sprehodite skozi vse tri države! Ha, kako kul je pa to!
Potem pa se lahko odločite, ali boste malicali na Madžarskem, se ohladili v Avstriji in sok spili v Sloveniji, ali pa ravno obratno - vas malica čaka v Sloveniji, tekoča osvežitev na Madžarskem in senca v Avstriji.
Spust je še posebej zanimiv, saj na koncu gozdne poti na vse čaka veliiika nagrada - dejstvo, da ste premagali lenobo in ob tem celo uživali.
Dobrodošli zato na Tromeji!


KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram