Lončarska vas v Filovcih

Preplet prekmurske zgodovine in ustvarjalnosti!

Na 1000 kvadratnih metrih, na katerih se razprostira Muzej na prostem Filovci, boste v središču vasi Filovci slišali zgodbo ene najbolj značilnih domačih obrti Prekmurja - lončarstva.
Pod budnim strokovnim očesom etnologov, konzervatorjev in arhitektov tukaj družina Bojnec pripoveduje zgodbo lončarstva. Zgodbo pa so združili s cimprano hišo oziroma cimpračo, ki je prav tako najbolj značilna za prekmursko arhitekturo.

Tudi sama vas Filovci je fenomen, saj je ni vasi na slovenskem, ki bi premogla bolj pestro vaško lončarsko izročilo.
Poleg tega je tukašnja lončevina izjemno posebna - črna.
Zakaj je filovska lončevina črna??
Skrivnost je v žganju … poleg tega pa je - tudi zaradi načina žganja - še izjemno vodoodporna!
Skratka - pridite in prisluhnite zanimivim skrivnostim prekmurske zgodovine ustvarjalnosti.

Po muzeju si lahko naročite tudi vodenje, na katerem vam bodo predstavili lončarjenje na lončarskem vretenu.
Vsak dan med 10:00 in ob 16:00 lahko vidite to, za vodenje ali prikaz lončarjenja ob drugih urah, pa se je potreno vnaprej dogovoriti. 

O kakovosti muzeja na prostem v Filovcih govori tudi dejstvo, da je na 22. podelitvi Murkovih nagrad za dosežke na področju etnologije leta 2008 je Alojz Bojnec, ustanovitelj in vodja Zavoda lončarska vas Filovci, prejel Murkovo listino. Slovensko etnološko društvo je listino podelilo za izvirno predstavitev in ohranjanje kulturne dediščine in lončarske obrti v Prekmurju.

Obiščite jih, ko boste v bližini Moravskih Toplic in Lendave.

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram