Fuks graba

Fuks graba - Vznemirljivo odkrivanje gozda

Kako rastejo drevesa? Kako so sestavljena tla v gozdu? Kakšen je lisičji dom? Odgovore na ta zelo raznolika vprašanja (in še na kakšno več) lahko dobite na enem mestu – natančneje v grabi oziroma Fuks grabi. Torej, če se iz Murske Sobote usmerite proti severozahodu, vas cesta popelje v v zahodni del Prekmurja. Tam vas po slabih 20 kilometrih vožnje, na obronkih Goričkega, pričakuje pravo doživetje v naravi. V naselju Korovci v Občini Cankova lahko odkrivate skrivnosti gozda na urejeni Turistični gozdni učni poti Fuks graba, ki jo je leta 1997 zasnoval domačin Jože Toplak.

Na 2,4 km dolgi poti skozi mešani gozd vas bo spremljal potoček s številnimi meandri, ob poti boste lahko spoznali različne vrste dreves, na 9 vsebinskih točkah pa odkrili pomen gozdnega roba in obnove gozda, spoznali rast dreves, sestavo črne jelše in lisičji dom, se seznanili s smrekovo monokulturo, lovskimi objekti, si ogledali pedološki prerez tal in še kaj.
Dobro prisluhnite in poskušajte ugotoviti katere živali se oglašajo ter kako šelesti listje pod vašimi koraki. Ali pa postojte, zaprite oči in globoko vdihnite in začutite kako diši gozd. Fuks graba je odlična destinacija za nekajurni pobeg v naravo, ko si zaželite prijetne ohladitve v senci goričkih dreves, sam gozd pa poleg bogate vsebine učne poti ponuja nešteto edinstvenih odkritij in mnogo priložnosti, da naravo ujamete tudi v fotografski objektiv.
Pot je dobila ime po lisicah in kdo ve – morda boste na poti srečali kakšno čisto pravo zvitorepko. Zagotovo pa jo boste videli na znakih, ki vodijo po gozdni učni poti. Mimogrede, lisičko, ki je upodobljena na tablah, je narisal najuspešnejši slovenski risar stripov in animiranih filmov Miki Muster.

Tudi če hoja ni vaša najljubša aktivnost, dajte naravi priložnost, da vas prevzame. Ob počasnejšem ritmu boste pot ob vsebinskih točkah s povratkom do izhodišča prehodili v dveh urah, če ne upoštevamo postankov. Tako je Fuks graba odlična destinacija za odkrivanje narave in gozdov v Prekmurju, primerna za vse starosti.

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram