Park misli - Fikšinci

Ste že slišali za Park misli ali Park razmisleka?
Spomenik sicer stoji v Avstriji, vendar je le en kilometer od meje s Slovenijo. Praktično pri gasilskem domu v vasi Fikšinci na Goričkem samo slediš tabli Park misli in si čez par minutk že na točki spomenika. Brez »meje«, niti nimaš občutka, da nisi več v Prekmurju😊.
Park je spomin na grozote, ki jih je zmožen človek in je spomin na ogromno število ljudi, ki so umrli v času gradnje nemške obrambne linije Ostwall, vse od meseca septembra 1944 do konca vojne, meseca maja 1945. Prav na mestu parka je bila obrambna linija, ki je potekala med Dravo in Donavo do današnje Slovaške.
Na mestu parka je simbolično prikazan množični umor, ki ga je odredil nacionalistični režim in so ga večinoma izvajali pred očmi civilnega prebivalstva.
Tukaj se nahaja tudi drevored hrušk, ki predstavlja verigo ljudi, ki so bili tik pred koncem vojne pognani na tako imenovane pohode smrti v smeri koncentracijskih taborišč.

Vredno ogleda in priložnost spomina na preteklost.
V parku se nahaja tudi klopca, kjer se lahko spočijete, sploh če do parka prikolesarite. Od tukaj vodijo tudi super pohodne in kolesarske poti.
Naj vas spomnimo, da se v vasi Fikšinci lahko osvežite tudi na Posestvu Gjerkeš.

KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram