Ko se sedaj vozimo po Prekmurju opazimo na njivah zrele buče ali pa celo že buče, ki so njim pobrali semena. Če imamo srečo, vidimo tudi ljudi, ki semena iz buč pobirajo kar na njivi 😊, temu pravimo ročno trebljenje semena oljnih buč.
Buče iz katerih stisnemo bučno olje, imenujemo OLJNE BUČE oziroma buče belice in buče golice.
Prekmurci bučam pravimo TIKVI. Bučnemu olju pa TIKVIN OLI.
Slednje vsebujejo v semenu 48 do 55 % maščobnega olja in so v pridelavi vse bolj razširjene, tudi zato, ker semen pri predelavi v olje ni potrebno oluščiti. Za en liter olja je potrebno 2,5 do 3 kilograme suhih semen oziroma bučnic; bučnice se pred stiskanjem olja pražijo in zmeljejo. Bučno olje je kulinarična posebnost severovzhodne Slovenije, poleg tega pa je tudi varovalno živilo. Vsebuje velik delež polinenasičenih maščobnih kislin ter vitamina E in A.
Solato z bučnim oljem vam postrežejo skoraj v vseh prekmurskih restavracijah.
Z bučnim oljem si lahko popestrite tudi sladoled 😊.
Domov iz Prekmurja skoraj nihče ne odide brez vsaj enega litra bučnega olja.
Kupite jih lahko pri različnih ponudnikih, kateri so spodaj našteti. Ob cesti boste pa zagledali kar nekaj tabel BUČNO OLJE, zato kar zavijte in pokukajte k njim.
https://www.dajc-produkt.si/
https://www.kmetija-camplin.si/
https://www.kmetija-banfi.si/sl
https://shop.passero.si/sl/p/2-bucno-olje
https://www.moja-dejavnost.si/domace-bucno-olje-slovenija/oljarna-pojbic-pojbic-miran-sp/MM1GLWXt
https://kmetija-vlaj.si/
In še veliko drugih ponudnikov.