Gurmanski raj

Da je Prekmurje raj tudi za gurmane, boste spoznali kmalu, saj je pokrajina znana po pristnih tradicionalnih posebnostih, ki so raznolike, kakor je raznoliko tudi geografsko območje, ki se razprostira prek Panonske nižine do Lendavskih goric in Goričkega.

Prav tukaj se boste podali na nepozabno kulinarično popotovanje.

Že stoletja so ljudje v Prekmurju ohranjali tradicijo priprave domačih dobrot in še danes boste lahko okusili pravo prekmursko gibanco, ki vas bo navdušila s svojimi plastmi skrbno izbranih nadevov. Pa bograč, ki je kralj prekmurske kuhinje, kjer se meso, čebula, krompir in začimbe združijo v popolno harmonijo okusov. Ne pozabite na dödöle, tradicionalno prekmursko krompirjevo jed, podobno žgancem, ki jih spremlja slastna smetanova omaka.

Razvajajte svoje brbončice z retaši, ki bodo osvežili vaše okušanje. Poskusite zlevanko, res posebno jed ali različne prekmurske pogače, ki so sinonim za domačnost in so bile vedno cenjene ter poznane tako v Prekmurju kot daleč naokoli.

V bogati kulinarični ponudbi Prekmurja ob tradicionalnih jedeh najdemo tudi kakovostna vina, žganja, marmelade, likerje in mnogo drugih podobnih izdelkov.

Zato se vsekakor ustavite v lokalnih vinskih kleteh in se prepustite razvajanju z odličnimi vinskimi kapljicami, ki jih Prekmurje ponosno predstavlja.

Naš gurmanski raj vas vabi, da se prepustite razvajanju svojih brbončic. Pridite in doživite kulinarično dediščino Prekmurja, ki vas bo navdušila s svojo pristnostjo in okusom. Vse to v objemu prekmurske pokrajine, kar bo še povečalo užitek in popolnost vsakega grižljaja.

Pridružite se nam v gurmanskem raju in dovolite, da vaša kulinarična doživetja postanejo nepozabna!

BOGRAČ

Je bograč res golaž? Seveda ne! Tega v Prekmurju raje ne povejte na glas - kajti bograč je bograč, v njem pa morajo biti vsaj tri vrste mesa! Tako je - pravilno ste prebrali - veliiiiiko čebule, potem pa obvezno svinjina, govedina in še divjačina! Krompir pa se mora kuhati skupaj z mesom, nikakor posebej!
Poglej

PERECI

V Prekmurju je veliko jedi, ki so - ker je pač pokrajina tako odprta in “na prepihu” - jih ljudje tu vzeli za svoje, čeprav izvirajo iz bližnjih pokrajin. Taki so pereci - madžarska “mešanica” med prestami in žemljicami, saj gre za belo, kvašeno kruhovo testo. Ki ga pred peko navijejo na trstiko (ti so […]
Poglej

REJTAŠI

Slovenci rečejo “zavitek” ali “študelj”, Prekmurci pa imamo “retaš”. Gre torej za skutni, jabolčni, višnjev, celo bučni in zeljev zavitek, ki ga prekmurske ženske pečejo že tako dolgo, da je vsem prekmurcem praktično - v krvi.
Poglej

POSOLANKA

Vas beseda “posolanka” zavede in ste prepričani, da bo na mizi nekaj slanega? Neeee, posolanka je slastna a sladka pogača, pečena rahlim in okusnim kvašenim testom, na katerem je skutni nadev. Skuti pogosto dodajo še druge dodatke - največkrat jabolka.
Poglej

Prekmurska gibanica

Kraljica prekmurske kulinarike! Prekmurska gibanica je zelo znano pecivo, ki se je včasih peklo le ob najbolj svečanih priložnostih, saj je prekmurska gibanica tako polna nadevov, da je bila včasih sestava gibanice velik finančni zalogaj za preproste kmečke ljudi. Ta sladica je bogata tudi s kalorijami, saj je vsaka plast nadeva oblita s sladko smetano, […]
Poglej
1 4 5 6
KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram