SKOK ČEZ MURO

PRLEŠKA TÜNKA

Če ste že kaj brskali po našem blogu, ste lahko opazili, da med tradicionalne jedi prleške kuhinje spadata  prleška gibanica  (ki jo imenujejo tudi gübanca ali prepogjenca), pa tudi postržjača.

Verjetno pa ste kdaj slišali tudi za prleško tünko?

O njej so pisali že daljnega leta 1487, ko je kraljevala v številnih kuhinjah prleških gradov in cerkva.

In kaj tünka pravzaprav je?  »Prleška tünka je sestavljena iz mesa in zaseke. Meso prašičjega stegna, hrbta, ledij ali vratu je razsoljeno in nato suho toplotno obdelano ter prekajeno. Zaseka se pripravi s toplotno obdelavo trde hrbtne slanine, ki se nato zmelje in začini. Po pripravi mesa in zaseke se ti dve komponenti po plasteh zložita v posodo imenovano tünka, kjer skupaj zorita 30 dni. Ko je zorenje končano, izdelek imenujemo Prleška tünka,« so zapisali v predstavitvi izdelka pri Društvu za promocijo in zaščito prleških dobrot.

Zaščitena je z oznako GEOGRAFSKA OZNAČBA, tako na nacionalni ravni kot tudi na ravni EU, kar pomeni, da ga lahko proizvajajo proizvajalci, ki imajo svoje proizvodne prostore v naslednjih (prleških seveda) občinah: Ljutomer, Razkrižje, Križevci, Veržej, Sveti Jurij, Radenci, Gornja Radgona in Ormož.

Certifikat PRLEŠKA TÜNKA je podeljen le redkokateremu pridelovalcu - trenutno so certificirani le štirje: Panvita Mir Gornja Radgona, Kmetija Koroša iz Križevec, Kmetija Vargazon Danijel iz Cvena in Kmetija Sever iz Cvena. Tako pri njih, kot tudi pri ostalih kmetijah s tovrstno ponudbo, si jo lahko kupite za domov (ali mogoče kar za pripravo slastne malice v enem od prleških apartmajev).

Še bolje pa je, da obiščete katero izmed turističnih kmetij ali gostinske ponudnike, kjer vam nudijo pristne jedi prleških krajev (npr. Turistično kmetijo Na koncu vasi, Turistično kmetijo Sonja – Ozmec, Turistično kmetijo Dervarič, Turizem na podeželju Tompa, Turistična kmetija Vrbnjak, Gostišče Taverna…) in si privoščite odličen domač »narezek iz tünke«. Pa dober tek!

In še zanimivost: Vsako leto v Veržeju poteka tudi ocenjevanje in izbor najboljše prleške tünke, in sicer v sklopu septembrske prireditve Miholov sejem, kjer se predstavljajo rokodelci ter ponudniki domače kulinarike in lokalnih proizvodov. Če ste na potepu po Prlekiji ravno v tistem času vam priporočamo obisk!


KJE SMO
SLEDITE NAM
info@napocitnice.si
Vsi zapisi na tem blogu so avtorsko delo in ni dovoljeno kopirati, reproducirati in uporabljati brez avtorjeve privolitve.

OSTANI V STIKU S PREKMURJEM!
envelopemenucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram