Okusi in vonjave Prekmurja pri Kodili
Pokrajina nas, ko vstopimo na njeno površino, prevzame z vsemi našimi čutili.
Ne hrani le naših oči, ima tudi posebne zvoke, navdušuje z vonjem in okusom. Vse to botruje k primarni in telesni izkušnji, ki je nikoli ne izbrišeš iz spomina.
To je Prekmurje. To je Prekmurje sploh, če se ustaviš pri Kodili v Markišavcih.
Šunkatna Kodila je družinsko podjetje, ki že tri generacije temelji na vsem, kar je dobrega v prekmurski kulinariki. Vse svoje izdelke delajo na tradicionalen način in ročno, pri tem pa uporabljajo znanje, ki je z njimi raslo več generacij.
V Šunkarni Kodila pa ne najdeš le trgovine, Šunkarna Kodila je več kot to.
Je gurmanska, turistična in celo izobraževalna točka, ki je nekaj posebnega tudi zaradi stavbe. V njej v spodnjem delu srečaš butično trgovino, kjer pa nimajo le mesnin, pač pa raznolike izdelke lokalnih pridelovalcev. V zgornjem delu stavbe pa se sprehodiš mimo šunk, ki visijo v zorilnici. Prav te šunke te povabijo v restavracijo Meet Meat & Eat.
Tukaj pa se razvajanje šele začne; a ne le za mesojede goste, ki lahko na krožniku dobijo prav vse izdelke, ki jih ponujajo tudi v trgovini, pri njih ne bodo ostali lačni niti tisti, ki so ne-mesojedi, saj se prijazni kuharji posebej potrudijo za prav vsakega gosta.
Če obisk v Šunkarni Kodila rezerviraš, te osebno popeljejo skozi zgodovino zorenja prekmurske šunke in mesa ter mesnih izdelkov. Pokažejo ti zorilnice, zgrajene kot prekmurske domačije, saj so stene zorilnic ometane z ilovico in glino, streha pa pokrita s slamo. V zorilnicah ti poleg prekmurske šunke pokažejo še druge mesnine, kot so pršuti, mangalice in druge suhomesnate izdelke, značilne za Prekmurje. V restavraciji Meet Meat & eat se zgodi srečanje z najboljšimi užitki: pogled na pol pokrito teraso, poraslo z zelenico, odprto ognjišče ob strani in razbohoten ter dišeč zeliščni vrt. Restavracija omogoča stik: kuharja z gosti, gostu s pripravo njegove hrane, stik s pristnim.
Že poznaš njihovo kuharico Micko? A da ne? Navdšila te bo s prigrizki in delikatesnimi ocvirki, suhimi mesninami in ostalimi dobrotami, ki dišijo po Prekmurju. Za urbani gurmanski del pa z gourmet chefovimi krožniki poskrbita kuharska mojstra, včasih Kanadčan, danes Prekmurec, chef Daniel in Prekmurec chef Boštjan.
Šunkarna Kodila je Prekmurje postavila na kulinarični zemljevid ne le Slovenije, ampak Evrope.
Zato na svojem zemljevidu popotovanja po Prekmurju ti ne izpusti Markišavec!